ceturtdiena, 2024. gada 14. marts

Pavasara saulgriežus gaidot!

 


 Pavasara saulgrieži ir laiks, kad dienas sāk kļūt garākas pār naktīm. Dzimst gaisma un mostas daba. Šo maģisko brīdi uzskata par laiku, kad atjaunojas daba: kūst sniegs, uzplaukst pumpuri, no dienvidiem atgriežas putni un atskan pirmais pavasara pērkons. 

Astronomiskais pavasaris 2024. gadā Latvijā sāksies trešdien, 20. martā pl. 05:06.

Ko darīt pavasara saulgriežos?

·         mājas sakopšana pirms iestājas astronomiskais pavasaris, izmest nevajadzīgās mantas, ja kādas vēl palikušas pēc ziemas;

·         nedrīkst atstāt netīrumus un nekārtību mājās;

·         var ienest mājās pūpola zarus, kas simboliski dzen prom negatīvo;

·         novietot mājā dažus vītolu zariņus, lai pasargātu mājiniekus no ļauniem gariem, bēdām un skumjām;

·         vajadzētu arī izteikt vēlējumus; mīlestības vēlējumiem ir īpašs spēks;ja ar kādu esam sastrīdējušies, noteikti vajag salabt;

·         nedrīkstētu dusmoties vai strīdēties;

·         nevajag iet gulēt pārāk vēlu – citādi būs nepatikšanas;

Pavasara saulgrieži ir laiks, kad jāsmeļ no dabas enerģija un jāseko simboliem tajā, jo daba dod daudz resursu no kā smelties, īpaši saulgriežos. Dzenam slikto prom un labo paturam!

Kārķu tautas namā līdz 29. aprīlim ikviens aicināts apskatīt Lieldienu pastkartes un Latvju rakstus no Valkas novadpētniecības muzeja krājuma.

Izstādē apskatāmas 20. gadsimtā izdotās Lieldienu pastkartes. Olu krāsošana, šūpoļu kāršana un šūpošanās ir vienas no galvenajām tradīcijām Lieldienās. Šie motīvi, kā arī pavasara atnākšana ir bieži sastopami pastkartēs. Ja kādam mājas nevajadzīgas senas pastkartes, papildiniet muzeja krājumu, atnesot tās uz tautas namu.

Tāpat kā gadalaiku maiņai – saulgriežiem, arī latviešu rakstu zīmēm bija simbolisks raksturs, tām piedēvēja maģisku spēku. Zīmes lietoja, lai aizsargātu sētu no ļaunuma un burvestībām, iezīmētu sev piederošus priekšmetus, kā vētījumu noteiktā reizē un vietā. Mainoties pasaules izpratnei, zīmes pakāpeniski zaudē savu maģisko nozīmi un kļūst par rotājošiem elementiem.

Ar latviešu rakstu zīmēm un to pielietojumu sadzīvē arī var iepazīties šajā izstādē.

Gaidām ciemos!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru