otrdiena, 2011. gada 8. februāris

Sveču dienā



Sveču diena ir ziemas vidus un, tāpat kā katrā gada laikā, svētkos, godos, darba un atpūtas brīžos, tai ir savas dziesmas, rotaļas, paražas un savi ēdieni. Šajā dienā daudz jātērē un jāēd. Sievas vāra pupas, cep karašas, ēd dzērvenes.
Tas, kurš Sveču dienā vairāk mielosies un daudz smiesies, jaunajā gadā dzīvos bagāti un būs laimīgs.Tādas noteikti būs tās 15 pagasta sievas, kuras Sveču dienā tautas nama kamīnzālē cienāja pārējos ar pašgatavotiem ēdieniem no pupām, stāstīja anekdotes un jautrus atgadījumus no dzīves.
Ēdienu klāsts visai plašs:
* 8 veidu salāti ar pupām un pupiņām
( Ilga, Ģertrūde, Inta, Biruta, Dace),
*2 veidu pupu pastētes
(Agrita, Biruta)
*Pupu kotletes
(Ineta)
*Pupiņu torte
(Dace)
Kā gardākie tika atzīti – Ģertrūdes gatavotie salāti, Inetas saceptās kotletes, Agritas gatavotā pastēte, Birutas jauktie salāti, Daces ceptā torte, saldie salāti.
Kā jau kārtīgas saimnieces, sievas steidz izzināt otras ēdienu receptes, pa vidu ieklausoties Inetas, Ilgas, Intas un Žeņjoras jautrajos notikumos un anekdotēs.
Bet Sveču dienas galvenais uzdevums – no sakrātajiem sveču pārpalikumiem izliet jaunu lielu sveci - izvērtās 2 dienu garumā. Rezultātā jauniegūtā svece varēs iesildīt visus turpmākos pasākumus kamīnzālē. Lai tā deg gaiši!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru